Anunțul ministerului Sănătății: Din 2014 cezariana la cerere nu va mai fi decontată

Anunțul ministerului Sănătății: Din 2014 cezariana la cerere nu va mai fi decontată
Publicat: 22/12/2013, 17:12
Actualizat: 29/07/2014, 20:55

Româncele care vor naște din luna martie prin cezariană vor trebui să scoată bani din buzunar, dacă serviciul medical este unul la cerere. Anunțul a fost făcut de dr. Adrian Pană, sectretar de stat în ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă, unde alături de ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu, a anunțat publicarea pe site-ul instituției a ultimei forme a pachetului de bază de servicii medicale . „Odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, niciun serviciu medical la cerere nu va fi inclus. Acesta este și cazul cezarianei. Acest tip de naștere se va deconta de stat doar medicul consideră că este necesară și nu pacienta”, a precizat dr. Pană.

Astfel, din martie, atunci când autoritățile estimează că va intra în vigoare noul pachet de bază de servicii medicale, vor fi decontate de stat doar nașterile naturale și cezariana de urgență. „Nașterea va fi inclusă atât în pachetul de bază de servicii medicale, cât și în pachetul minim de servicii medicale – destinat persoanelor neasigurate”, a precizat Nicolăescu.

Raport OMS: Brazilia, campioană la capitolul cezariană

Reprezentanții ministerului Sănătății au precizat că nu au statistici care să arate câte nașteri prin cezariană la cerere se fac la noi în țară. Întrebat dacă este nu cumva este posibil ca medicul să treacă pe biletul de externare cezariană de urgență, în loc de cezariană la cerere, contra unei mici atenții, Adrian Pană a precizat că acest lucru va fi imposibil. „Niciun medic nu își asumă responsabilitatea să treabă pe biletul de externare un diagnostic fals. Este ca și cum v-ați operat de apendicită, iar pe biletul de externare scrie cancer de col”, a punctat reprezentantul ministerului.

Ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe tema nașterii prin cezariană arată că deși incidența nașterilor prin cezariană este în continuă creștere la nivel mondial, numărul femeilor care apelează la acest tip de naștere din comoditate este destul de mic. Cercetarea cuprinde date din 65 de țări, printre care și România, țară care se află la mijlocul clasamentului.

Datele OMS arată că Brazilia este campioană la capitolul nașteri prin cezariană. Raportul, care cuprinde date din 2008, arată că în anul respectiv în această țară s-au înregistrat 960.687 de nașteri prin cezariană, acestea reprezentând 45.9% din numărul total de nașteri înregistrate în 2008. Cercetarea mai indică că din numărul total de cezariene, doar 15.4% dintre femei au optat pentru acest tip de naștere deși puteau aduce copilul pe cale naturală. Raportul OMS mai menționează și câți bani cheltuie fiecare stat în parte pentru acest tip de naștere. Astfel, în Brazilia s-au alocat peste 226.777. 248 de dolari, ceea ce înseamnă că statul brazilian a alocat 236 de dolari pentru fiecare cezariană.

Iranul și Republica Dominicană se află la egalitate la capitolul indicența nașterilor prin cezariană. În ambele țări 41,9% dintre nașteri nu au fost pe cale naturală. În Iran s-au înregistrat 373.372 de nașteri prin cezariană, dintre care doar 6% au fost la cerere, pentru acestea cheltuindu-se suma de 108.495.217 de dolari.

În Republica Dominicană s-au înregistrat 60.256 de nașteri prin cezariană, din acestea 1% au fost cezariene la cerere. Pentru nașterea prin cezariană în această țară statul a cheltuit 16.125.808 de dolari.

Pe locul trei se află Italia cu un procent de 38,2% de cezariene. Raportul OMS arată că în peninsulă s-au raportat 126.672 de operații de cezariană, dintre care doar 2% au fost cezariene la cerere. Pentru numărul total de nașteri prin cezariană statul italian a alocat 103. 505.894 de dolari.

Locul patru este ocupat de Coreea de Sud. În 2008 s-au înregistrat 102.604 de nașteri prin cezariană, pentru care statul a cheltuit 30.381.162 de dolari. Datele mai arată că în această țară din numărul total de nașteri 37.7% au fost cezarene, dintre care doar 1,6% au fost la cerere.

Pe locul cinci se situează Cuba, cu 24. 308 de cezariene, adică 35,6% din numărul total de nașteri, dintre care 0.4% au fost la cerere.Pentru numărul total cezariene statul cubanez a cheltuit 23.457.645 de dolari.

La polul opus se află Croația, Finlanda, Polonia, Quatar și Islanda. În aceste țări incidența cezarianei este sub 16.4% din numărul total de nașteri, iar în afalră de Polonia – unde s-a întregistrat 0,1% nașteri prin cezariană la cerere, în nicio altă țară nu s-au raportat cezariene la cerere.

În România statul decontează aproape 250 de dolari pe cezariană, în timp ce în Islanda statul asigură 18.040 de dolari pentru o cezariană

România se situază la mijlocul clasamentului realizat de OMS. Statistica arată că la noi în țară s-au înregistrat 18.404 de nașteri prin cezariană, acestea reprezentând 23,6% din numărul total de nașteri. Dintre acestea, doar 0,3% din cezariene au fost la cerere. Pentru acestea statul a cheltuit 4.546.021 de dolari.

Mai multe nașteri prin cezariană s-au înregistrat la vecinii noștri bulgarii. În această țară s-au înregistrat 8.614 de nașteri prin cezariană, adică 26,8% din numărul total de nașteri, pentru care s-au cheltuit 2.296.566 de dolari. Din numărul total de cezariene doar 0,1% au fost la cerere.

Nemții au înregistrat și ei o pondere a cezarienelor mai mare decât la noi în țară. În Germania, raportul OMS arată că s-au născut prin cezariană 85.248 de copii, fapt ce reprezintă 27,8% din numărul total de nașteri raportate în 2008, pentru care statul a alocat 72.307.555 de dolari. Mai mult, din numărul total de nașteri prin cezariană 1,4% au fost la cerere.

În Franța s-au înregistrat 28.576 de nașteri prin cezariană, fapt ce a reprezinta 18.8% din numărul total de nașteri, dintre care doar 0,5% au fost la cerere. Datele arată că statul francez a cheltuit pe cezariene 23. 122.636 de dolari.

În Marea Britanie incidența cezarienei este de 22% din numărul total de nașteri, dintre care 0,8% sunt la cerere. Raportul OMS arată că 52.010 de copiii s-au născut prin cezariană, pentru care statul britanic a cheltuit 38.814.108 de dolari.

Potrivit calculelor gândul Islanda cheltuie cei mai mulți bani pe caz de cezariană. Astfel, în această țară statul alocă 18.040 de dolari pentru un singur copil născut prin cezariană. În România, statul a cheltuit 247 de dolari pe caz, în Bulgaria s-au cheltuit 266 de dolari pe naștere prin cezariană, în Marea Britanie statul alocă 746 de dolari pe caz, în Franța 809 de dolari pe caz, iar în Germania statul alocă 848 de dolari pe caz.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”